Населення Чернігова і округи за доби середньовіччя (антропологічний аспект) - Долженко, Ю.В. (Археологія, 2010)
У статті розглянуто сучасний стан археологічних та антропологічних досліджень населення середньовічного Чернігова, висвітлено проблему формування антропологічного типу сіверян, зокрема, так званих чернігівських полян таінших, синхронних і пізніших слов’янських груп населення Дніпровського Лівобережжя та Правобережжя.