Комплексний аналіз динаміки сонячної активності - Грицюк, П.М. (Інститут проблем штучного інтелекту МОН України та НАН України, 2008)
Проведений комплексний аналіз часового ряду усереднених місячних значень сонячної активності, який включає гармонічний аналіз, R/S-аналіз, аналіз методами хаотичної динаміки та оптимізоване фільтрування з використанням дискретного перетворення Фур’є. В результаті була виділена детермінована складова ряду у вигляді полігармонічної моделі.