Функціонування аденозинтрифосфатаз у зябрах коропа (Cyprinus carpio L.) за дії нафтопродуктів - Костюк, К.В.; Грубінко, В.В.; Хоменчук, В.О.; Арсан, О.М. (Гидробиологический журнал, 2010)
Досліджено вплив нафтопродуктів на АТФ-азну активність зябер коропа. Встановлено, що невеликі концентрації дизельного палива (1, 5 ГДК) не тільки не мають токсичного ефекту, а й підвищують здатність риб до виживання. Зате токсична (10, 20 ГДК) дія нафти на організм гідробіонтів позначається, головним чином, зміною проникності клітинних мембран за участю АТФ-азної системи