Фізіолого-біохімічна реакція риб на дію пестицидів (огляд) - Горбатюк, Л.О. (Гидробиологический журнал, 2010)
В оглядовій статті узагальнено нові літературні дані щодо біохімічних і фізіологічних аспектів токсичної дії пестицидів на риб. Проаналізовано відомості стосовно впливу пестицидів на білковий, ліпідний і вуглеводний обмін, дію низки ферментів і систем, генетичний апарат, гематологічні показники, імунний статус, репродуктивні функції та інші складові життєдіяльності риб. Розглянуто питання формування адаптації риб до забруднення водойм пестицидами.