Изменения гнездовой фауны гусеобразных Крыма, связанные с антропогенной сукцессией Сиваша и степной части полуострова - Гринченко, А.Б. (Бранта: Cборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 2009)
Більш ніж 25 - річні дослідження (1976-2004 рр.) гніздової орнітофауни Сивашу й прилеглих ділянок степової суші дозволили збудувати відносно чітку схему послідовної зміни стадій антропогенної сукцесії основних гніздових місцеперебувань для гусеподібних птахів. Основним стартовим фактором сукцесії визнано введення в експлуатацію Північно-Кримського каналу, скидання прісної води у Сиваш, що призвело до різкого зростання площі заплавних біотопів. Такі зміни довкілля по-різному позначилися на гусеподібних.