Шляхи часів Київської Русі: темпи руху на «путехъ» - Моця, О.П. (Археологія, 2010)
Зроблено спробу встановити можливі «ритми пульсації» — переміщення сухопутними і водними шляхами часів Київ-ської Русі. Такі темпи залежали від багатьох об’єктивних та суб’єктивних обставин.