К распространению и численности хищных птиц на полуострове Абрау - Белик, В.П.; Бабкин, И.Г. (Бранта: Cборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 2010)
Авіфауну півостріва Абрау, що розташований на узбережжі Чорного моря між Анапою та Новоросійськом, на протязі 20-го сторіччя неодноразово вивчали І.І.Пузанов, В.С. Петров, Б.А. Казаков, А.А. Інозємцев та ін. У результаті наших досліджень, проведених тут в 1998-2009 рр., було виявлено кілька нових видів. Особливо помітні зміни спостерігаються на півострові Абрау у фауні соколоподібних птахів. Тут зникли Pandion haliaetus, орли A. chrysaetos / A. heliaca, Haliaeetus albicilla, але в останні десятиліття з'явилися Pernis apivorus, Circaetus gallicus, Hieraaetus pennatus, Aquila pomarina, Falco peregrinus та ін. У статті наведено характеристику їхнього сучасного поширення і чисельності.