Использование закрытых убежищ серой неясытью (Strix aluco) в лесостепной дубраве НПП «Гомольшанские леса» (Харьковская обл., Украина) - Яцюк, Е.А. (Бранта: Cборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 2010)
У роботі проаналізовано характер використання штучних сховищ сірої сови з жовтня по травень в умовах лісостепової діброви на території НПП «Гомільшанські ліси». На площі 4000 га були встановлені 56 штучних гніздових ящиків. Перевірку проводили щорічно в 2002-2009 рр. у весняний час і в деякі роки - в осінній та зимовий періоди. Встановлено, що інтенсивність використання закритих сховищ зростає після появи снігового покриву, а також у багатосніжні зими. Протягом другої половини зими птахи схильні постійно використовувати певні сховища і рідше змінюють їх. При ранньому таненні снігу терміни початку насиджування залишаються в межах середнього багаторічного показника, при пізньому таненні насиджування починається пізніше. Наведено рекомендації щодо оптимальних термінів встановлення штучних гнізд.