Влияние климатических факторов на фенологию весенней миграции куликов на юге Беларуси - Пинчук, П.В.; Карлионова, Н.В. (Бранта: Cборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 2011)
У деяких видів птахів в останні десятиліття відбулося помітне зміщення термінів весняної міграції в Європі в бік більш раннього її початку. Це пов'язано, в першу чергу, з процесами глобального потепління. Європейські ближні мігранти, які проводять зиму в помірних широтах, більш чутливі до змін кліматичних факторів, що відбуваються в Європі, ніж дальні мігранти, які зимують у тропіках. Однак останні дослідження показали, що у дальніх мігрантів, які гніздяться на півночі Європи терміни прибуття змінилися на більш ранні, в порівнянні з ближніми мігрантами.