Расселение зеленой пересмешки (Hippolais icterina (Vieill.)) в степной зоне левобережья Украины и ее появление в Крыму - Цвелых, А.Н. (Бранта: Cборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 2011)
Досліджено процес розселення берестянки звичайної у степовій зоні лівобережжя України. Найбільш південні популяції берестянки звичайної у регіоні спочатку населяли тільки ліси північної частини заплави Нижнього Дніпра та байрачні ліси Донецького кряжу. Розширення ареалу виду у степовому Лівобережжі стало можливим з появою тут штучних лісонасаджень, багато з яких було закладено ще у другій половині ХIХ сторіччя. Проте розселення берестянки звичайної у південному напрямку почалося тільки у другій половині ХХ сторіччя. Наразі південна межа ареалу цього виду майже досягла північних узбереж Чорного та Азовського морів. Найпівденніше у регіоні поселення берестянки звичайної знайдене на Кримському півострові біля гирла річки Салгир.