Кібернетика, інформатика та програмна інженерія: аспекти розвитку - Лавріщева, К.М. (Інститут програмних систем НАН України, 2010)
Подається аналіз розвитку базових дисциплін Computer Science – кібернетика, інформатика, комп’юте-рна системна та програмна інженерія. Дано визначення цих дисциплін, їхній зміст і склад. Проаналізо-вано розвиток кожної з дисциплін, зв’язки між ними і вплив кожної на іншу. Досліджено міжнародну програму навчання цим дисциплінам, яку рекомендовано для застосування у вищих навчальних закладах з інформатикою. В ній програмна інженерія займає центральне місто, вона збагачує усі дисципліни новими засобами і сама удосконалюється у напряму індустріалізації програмних і прикладних систем різного призначення.