Поширення лишайників у екотопах антропогенно трансформованих територій - Аверчук, А.С. (Промышленная ботаника, 2010)
Розроблено оригінальну уніфіковану схему екотопів антропогенно трансформованих територій на південному сході України для проведення індикаційних досліджень лишайників. За екологічною відповідністю щодо поширення лишайників у екотопах дані території розташовані у такий спосіб: території високої трансформації (антропогенноутворені, промислові, стрічкові) → території середньої трансформації (комунікаційні, селітебні, урбанізовані) → території низької трансформації (природні, напівприродні).