Механізми забезпечення варіабельності в сімействах програмних систем - Колесник, А.Л. (Інститут програмних систем НАН України, 2010)
Визначено основні кроки та проблеми процесу забезпечення варіабельності сімейств програмних систем. Запропоновано загальну модель внутрішньої структури готового ресурсу повторного використання, за допомогою якої виділяються базові компоненти механізмів варіації. Проаналізовано множину зовнішніх і внутрішніх механізмів варіації та надано рекомендації щодо їхнього застосування розробниками готових ресурсів повторного використання в сімействах програмних систем.