Вплив мутагенних чинникiв на рослини М1 озимої пшеницi та його зв'язок iз частотою змiнених форм у другому поколiннi - Оксьом, В.П. (Физиология и биохимия культурных растений, 2010)
Вивчено вплив мутагенних чинників на показники компонентів урожайності, схожість і виживаність рослин озимої м’якої пшениці в М1, а також частоту змінених форм в М2. Встановлено, що зниження біометричних показників росту і розвитку рослин в основному залежить від мутагену і взаємодії чинників мутаген  ознака. У вивченому діапазоні доз і концентрацій мутагенів виявлено сильні і середні кореляційні зв’язки між показниками пригнічення прояву досліджених ознак і виходом змінених форм в М2. Встановлено, що найінформативнішими в цьому плані на першому етапі є схожість і виживаність, а за результатами структурного аналізу — висота рослин, довжина головного колоса, кількість колосків у головному колосі, маса зерна з головного колоса. Рекомендовано використовувати показники пригнічення прояву зазначених ознак як критерій під час планування обсягів добору.