Частота i спектр хромосомних аберацiй як тест чутливостi до дiї мутагенних чинникiв на прикладi озимої пшеницi - Оксьом, В.П. (Физиология и биохимия культурных растений, 2010)
Вивчено вплив гамма-променів, різних доз і концентрацій нітрозоетилсечовини та 1,4-бісдіазоацетилбутану на частоту і спектр хромосомних аберацій у трьох сортів озимої пшениці. Встановлено, що зі збільшенням дози чи концентрації мутагенного чинника частота хромосомних аберацій зростає за залежністю, яка наближається до лінійної. На основі аналізу частоти і спектра хромосомних аберацій у період планування досліджень у галузі мутаційної селекції запропоновано підбирати оптимальні дози і концентрації мутагенів і тим самим скорочувати обсяги вибірок на первинних етапах селекції залежно від поставленої мети.