Взаємозв'язок між вмістом вільного проліну, розчинних цукрів та обводненістю тканин у рослинах озимої пшениці протягом осінньо-зимового періоду - Майор, П.С. (Физиология и биохимия культурных растений, 2010)
Проаналізовано взаємозв’язок між вмістом у рослинах вільного проліну, редукуючих цукрів та часткою сухої речовини протягом осінньо-зимового періоду на підставі даних, отриманих для 28 генотипів озимої пшениці в трирічному вегетаційному досліді. Виявлено часові зсуви між змінами температурного чинника та дослідженими показниками. Встановлено, що частка сухої речовини негативно корелює з температурою, тоді як для вмісту цукрів і проліну спостерігаються нелінійні залежності від температурного чинника. Хоча між збільшенням частки сухої речовини та накопиченням проліну існує помірна кореляція, вміст цієї амінокислоти більшою мірою визначається дією морозів на рослини, ніж спричиненою низькими температурами втратою води тканинами.