Застосування мiкроелементiв для оптимiзацiї мiнерального живлення за промислового культивування мiкроскопiчних водоростей - Паршикова, Т.В.; Третяков, В.О.; Пацко, Е.В. (Физиология и биохимия культурных растений, 2010)
Проаналізовано й узагальнено світовий досвід з оптимізації складу поживних середовищ за індустріального культивування промислово цінних видів мікроскопічних водоростей з урахуванням основних фізіологічно необхідних мікроелементів (Fe, Mn, Cu, Zn, Mo, Co, B) та наявних у фотобіореакторах супутніх елементів (Cd, Ni, Cr, V, W, Al). Обговорено оптимальні для росту й розвитку мікроскопічних водоростей діапазони концентрацій мікроелементів, чинники, які можуть сприяти розширенню або звуженню їхніх меж. Показано, що недостатня забезпеченість мікроелементами крім зниження продуктивності призводить до характерних морфологічних змін клітин мікроскопічних водоростей. Доведено необхідність регулювання забезпечення останніх мінеральними елементами для здійснення спрямованого біосинтезу різних біологічно активних речовин та досягнення високої продуктивності вирощуваних у промислових масштабах культур.