Здатнiсть транспозонових мутантiв ризобiй сої приживатись у ґрунтi i зберiгати симбiотичнi властивостi - Маліченко, С.М.; Даценко, В.К.; Маменко, П.М.; Коць, С.Я. (Физиология и биохимия культурных растений, 2010)
В умовах польового досліду вивчали здатність Tn5-мутантів штаму Bradyrhizobium japonicum 646 приживатися в орному шарі ґрунту після інокуляції насіння або внесення інокулюма в ґрунт і в наступному році утворювати ефективний симбіоз із соєю. На підставі різної стійкості штаму-стандарту 634б і Tn5-мутантів Т66, 118, 3-11 до антибіотиків канаміцину та стрептоміцину встановлено, що в наступному після інокуляції році досліджувані ризобії успішно приживались і не втрачали вірулентності й азотфіксувальної активності. Ці властивості ризобій зберігаються незалежно від способу бактеризації сої.