Ефективність мутагенних чинників в індукуванні господарсько-цінних мікромутацій озимої пшениці - Моргун, В.В.; Оксьом, В.П. (Физиология и биохимия культурных растений, 2011)
Вивчено ефективність застосування мутагенних чинників в індукуванні господарсько-цінних мікромутацій озимої пшениці. Встановлено, що за допомогою мутагенних чинників можна поліпшувати сорти озимої пшениці шляхом індукування мікромутацій, які підвищують продуктивність, морозо- та зимостійкість, вміст білка в зерні порівняно з вихідними сортами. Показано, що практично кожна із вивчених ліній з мікромутаціями має власний механізм досягнення високого рівня продуктивності. В індукуванні господарсько-цінних мікромутацій найефективнішими є помірні й низькі дози та концентрації фізичних і хімічних мутагенних чинників.