Сучасний стан досліджень біологічної фіксації азоту - Коць, С.Я. (Физиология и биохимия культурных растений, 2011)
Наведено найважливіші результати досліджень біологічної фіксації атмосферного азоту, виконаних в Інституті фізіології рослин і генетики НАН України протягом останніх 15 років. Розглянуто питання впливу ексудатів проростаючого насіння й коренів бобових рослин на фізіологічну активність бульбочкових бактерій, ролі лектинів у процесі утворення симбіозу і на пізніших етапах його розвитку, гормональної регуляції симбіотичної азотфіксації, впливу екзогенних регуляторів росту рослин на симбіоз, білкового складу бульбочок сої, утворених ризобіями різної ефективності. Значну увагу приділено селекції активних штамів азотфіксувальних мікроорганізмів.