Частота хіазм залежно від ярусу пуп'янка у гібридів F₁ перцю солодкого за впливу ґрунтової посухи - Монтвід, П.Ю. (Физиология и биохимия культурных растений, 2011)
Досліджено вплив ґрунтової посухи на прояв частоти хіазм у пиляках пуп’янків різних ярусів у гібридів F₁ перцю солодкого. В оптимальних і несприятливих умовах виявлено зворотний зв’язок між величиною цього цитологічного параметра та ярусом генеративного органа. При дії стресового чинника під час розвитку пуп’янків першого ярусу частота хіазм (у тім числі інтерстиціальних) збільшувалась, після дії (в пуп’янках другого і третього ярусів) — зменшувалась. За впливу зниженого вологозабезпечення в процесі розвитку генеративних органів третього ярусу відмінностей від контролю не спостерігали. Зроблено висновок, що неоднозначні зміни рекомбінаційних параметрів у межах репродуктивної системи є одним із механізмів збільшення генетичної мінливості для реалізації філогенетичної адаптації.