Активність гваяколпероксидази у нокаутної лінії КО-Саt2 Arabidopsis thaliana за умов теплового стресу - Руснак, Т.О.; Доліба, І.М.; Волков, Р.А.; Панчук, І.І. (Физиология и биохимия культурных растений, 2013)
Досліджено зміни активності гваяколпероксидази (РОD) у відповідь на тепловий стрес у рослин Arabidopsis thaliana дикого типу (екотип Columbia 0) i в нокаутної за геном каталази 2 (Саt2) мутантної лінії КО-Саt2, яка має знижену каталазну активність. Встановлено, що в інтактних листках мутантних рослин, інкубованих у буфері за кімнатної температури в темряві, активність РОD зростала й компенсувала втрату ізоформи САT2, проте відмінностей між активностями РОD у рослин дикого типу й мутантів, які росли у ґрунті за оптимальних умов, не виявлено. Під дією помірного теплового стресу (37 °С) порівняно з кімнатною температурою активність РОD підвищувалась за дії двогодинної обробки у рослин дикого типу й одногодинної — у лінії КО-Саt2. Отже, залучений у відповідь на тепловий стрес фермент бере участь у контролі внутрішньоклітинного рівня пероксиду водню. Проте в умовах жорсткого теплового стресу (44 °С) захисна функція РОD може обмежуватись частковою інактивацією ферменту.