Роль siRNA та miRNA у процесах РНК-залежного «мовчання» генів при вірусних інфекціях - Крулько, І.В.; Устьяненко, Д.О.; Поліщук В.П. (Цитология и генетика, 2009)
Явище РНК-індукованого «мовчання» генів є висококонсервативним механізмом серед еукаріотичних організмів. Декілька класів малих РНК (siRNA та miRNA) довжиною 21–25 нуклеотидів, що відіграють істотну роль у процесах розвитку організму, виявились важливими компонентами антивірусного захисту тварин і рослин. Даний огляд коротко описує основні етапи механізму «мовчання» генів, особливості антивірусного «мовчання» РНК у рослин, безхребетних, ссавців, шляхи супресії РНК-інтерференції вірусами, а також можливі підходи до використання згаданого феномену для боротьби з вірусними інфекціями.