Генетично програмована смерть клітин: основа гомеостазу та форма фітоімунної відповіді - Кириченко, А.М.; Коваленко, О.Г. (Цитология и генетика, 2010)
Проаналізовано сучасні уявлення про програмовану смерть клітин, зокрема апоптоз у тварин і рослин. Подано порівняльну характеристику апоптозу у тваринній і рослинній клітинах з огляду на фізіологічні особливості клітини. Розглядається некроз як форма патологічної, генетично не запрограмованої загибелі клітин. Обговорюється значення (необхідність) апоптозу при формуванні надчутливої відповіді у рослин та роль запрограмованої смерті клітин при сумісних взаємовідносинах в системі патоген – хазяїн.