Розроблення стійких до активних атак методів комп’ютерної стеганографії (за матеріалами наукового повідомлення на засіданні Президії НАН України 26 грудня 2012 р.) - Кошкіна, Н.В. (Вісник НАН України, 2013)
Наведено результати дослідження наявних і розроблення нових методів комп’ютерної стеганографії для зображень та аудіосигналів. Розглянуто проблему десинхронізації цифрового водяного знака з контейнером-носієм. Виконано аналіз впливу типових операцій оброблення контейнера на його амплітудний спектр. Наведено приклади створених методів вкраплення цифрових водяних знаків, стійких до стиснення із втратами, зашумлення, низькочастотної фільтрації, зсуву, повороту, масштабування, обрізування, друку-сканування та інших активних атак. Окреслено можливі сфери застосування цих методів.