Vplyv narodneho obrodenia na Slovensku, v halici a na Ukrajine na obrodenske procesy na Zakarpatsku a vychodnom Slovensku - Філіна, Т.В. (Кримський науковий центр НАН України і МОН України, 2004)
Historicke a socialne procesy, ktore prebiehali na Slovensku mali za nasledok vytvorenie jedinecnej a mnohotvarnej kultury, pricom sucastou tejto kultury je aj kultura Rusinov - Ukrajincov zijucich na vychodnom Slovensku. V svojej praci, najma v casti venovanej historickemu vyvinu etnickeho vedomia Rusinov - Ukrajincov, sa budem v rovnakej miere zaoberat etnokulturnymi procesmi, ktore prebiehali na vychodnom Slovensku a Zakarpatskej Ukrajine, lebo dlhe storocia tvorili kulturny, cirkevny a politicky celok.