Соціальний склад українського аматорського театрального руху другої половини ХІХ - початку ХХ ст. у наддніпрянській Україні - Шкода, Н.А. (Кримський науковий центр НАН України і МОН України, 2004)
У другій половині ХІХ - на початку ХХ ст. відбувається процес українського національно-визвольного руху. Його складовою частиною була творча діяльність самодіяльних театральних гуртків, надзвичайно популярних серед різних верств населення. У Наддніпрянській Україні виникла ціла мережа аматорських колективів. Зв'язок театрального життя з національно-культурним відродженням дозволяє дослідити деякі аспекти національно-визвольного руху. З історії українського аматорського сценічного мистецтва існує обмежена кількість літератури, в якій розглянуті не всі проблеми цього явища. Мета статті - дослідження соціального складу організаторів і учасників самодіяльних театральних гуртків. Головне завдання - виявлення динамики змін соціальної бази любительських колективів, причин цих змін.