Академік Василь Сергійович Будник — один із засновників ракетно-космічної галузі України (до 100-річчя з дня народження академіка НАН України В.С. Будника) - Дегтярев, О.В.; Новиков, О.В. (Вісник НАН України, 2013)
У червні цього року виповнюється 100 років з дня народження доктора технічних наук, професора, академіка НАН України, Героя Соціалістичної Праці Василя Сергійовича Будника (1913–2007) — піонера ракетно-космічної техніки в Радянському Союзі й Україні, одного із засновників КБ «Південне» і Південного машинобудівного заводу. Він зробив величезний особистий внесок у становлення й розвиток Дніпропетровського ракетно-космічного центру й усієї ракетно-космічної галузі України. В.С. Будник брав участь у розробленні й передачі на озброєння перших радянських балістичних ракет Р-1, Р-2, Р-5. Під його керівництвом було створено принципово нову балістичну ракету Р-12 (SS-4) на висококиплячих компонентах палива з автономною системою керування. Сформований і очолюваний ним колектив згодом став основою створеного в 1954 р. Особливого конструкторського бюро ОКБ-586 (КБ «Південне»). Під керівництвом і за безпосередньої участі В.С. Будника розроблено балістичні ракети середнього радіуса дії Р-12 (SS-4) і Р-14 (SS-5), першу в світі міжконтинентальну балістичну ракету важкого класу Р-16 (SS-7), потужні бойові балістичні ракети Р-36 (SS-9) і Р-36М (SS-18), ракети-носії «Космос» і «Космос-2».