Намистини - воїнські амулети III—IІ ст. до н. е. - Дзенладзе, О.С.; Симоненко, О.В. (Археологія, 2010)
Розглядаються знахідки своєрідного кінського спорядження ІІІ—ІІ ст. до н. е. з пам’яток Північного Причорномор’я та Північно-Західного Кавказу, у складі якого є великі намистини з вічками, бронзові налобники, нагрудники та вудила з хрестоподібними насадками.