Складні фториди та сульфіди металів як перспективні матеріали для інтерференційної оптики (за матеріалами наукового повідомлення на засіданні Президії НАН України 26 грудня 2012 р.) - Тімухін, Є.В. (Вісник НАН України, 2013)
На основі зарядово-розмірних параметрів іонів і з урахуванням іонності зв’язку запропоновано критерій основності неорганічних сполук у конденсованому стані. Встановлено загальні закономірності утворення складних (різнокатіонних та різноаніонних) неорганічних сполук – перспективних матеріалів для інтерференційної оптики. Показано, що параметр основності дозволяє прогнозувати напрямок обмінних реакцій, які є основою дії легувальних добавок до фторидних або сульфідних матеріалів у процесах зв’язування (дезактивації) і повного усунення оксигеновмісних домішок. Вибрані добавки дають змогу значно підвищити оптичну прозорість і механічну міцність одержуваних оптичних покриттів.