Перспективная селекционная форма Сydonia oblonga Mill. в Донецком ботаническом саду НАН Украины - Глухов, А.З.; Митина, Л.В.; Кравченко, Н.М. (Промышленная ботаника, 2013)
Серед 42 селекційних форм Cydonia oblonga Mill. у Донецькому ботанічному саду НАН України виділено перспективну селекційну форму як кандидат у сорт. Особливості цієї селекційної форми – горизонтальна форма крони, високі показники урожайності, раннє дозрівання плодів, їхні високі смакові якості, гарна лежкість, стійкість до складних природно-кліматичних умов південного сходу України, слабка ушкоджуваність фітопатогенами. Ця селекційна форма айви високодекоративна і компактна, що в поєднанні з цінними господарськими ознаками дозволяє рекомендувати її для поповнення асортименту плодово–ягідних рослин степової кліматичної зони України.