В.М. Глушков і сучасна інформатика (від теорії автоматів до когнітивних архітектур) - Летичевський, О.А. (Вісник НАН України, 2013)
У статті розглянуто творчий науковий шлях видатного вченого ХХ ст., піонера в галузі інформатики й кібернетики академіка Віктора Михайловича Глушкова, відомого своїми науковими досягненнями світового значення в галузі математики, інформатики, кібернетики, обчислювальної техніки і програмування, створення ним потужних наукових шкіл за цими напрямами. Основну увагу приділено математичним роботам і архітектурним ідеям В.М. Глушкова, пов’язаним з інтелектуалізацією комп’ютерів та втіленням однієї з найяскравіших його мрій — створенням комп’ютерної моделі людського розуму.