Морфометрическая изменчивость Xanthonema exile (Klebs) Silva (Xanthophyta) в почвах Башкирского Предуралья (Россия) - Гайсина, Л.А.; Кабиров, Р.Р. (Альгология, 2006)
Вивчено морфологічну мінливість Xanthonema exile (Klebs) Silva в природних і культуральних умовах. В 23 досліджених популяціях спостерігався широкий діапазон коливань довжини ниток і лінійних розмірів клітин. Найбільш варіабельною була довжина ниток, найменш варіабельною – ширина клітин.