Изменение эпифитона в р. Усолка (Башкортостан, Россия) по градиенту солености - Шарипова, М.Ю. (Альгология, 2006)
Досліджено видовий склад, кількісні характеристики і закономірності розподілу альгоепіфітону за градієнтом солоності в р. Усолка. В складі епіфітону виявлено 105 видів водоростей, які відносяться до 5 відділів, дана їх еколого-географічна характеристика. Наведено дані сезонної сукцесії видового складу водоростей, їх приуроченості до фітофор. Виявлено угруповання водоростей для ділянок ріки з різним ступенем мінералізації.