Bacillariophyta бентоса нижнего течения реки Южный Буг (Украина) - Герасимюк, В.П.; Кириленко, Н.А. (Альгология, 2006)
В період з березня 1997 р. до жовтня 1998 р. досліджено діатомові водорості (Bacillariophyta) бентосу ріки Південний Буг. Знайдено 116 видів Bacillariophyta, які належать до 37 родів, 23 родин, 13 порядків і 3 класів. 60 видів вказуються для Південного Бугу вперше. Більшість діатомей району досліджень - населеність помірно забруднених вод (b-мезосапроби складали 44 видів або 37,9%). Bacillariophyta водойму віддають перевагу лужній реакції середовища (алкаліфіли складали 86 видів або 74,1%). Чисельність і біомаса Bacillariophyta варіювали в широкому діапазоні. В мікрофітобентосі відмічено два підйоми чисельності і біомаси в лютому і вересні 1998 р.