Cyanophyta планктона небольших водоёмов Восточной Сибири (Россия) - Бондаренко, Н.А.; Щур, Л.А. (Альгология, 2007)
Наведено результати дослідження таксономічного складу, чисельності, біомаси і продукції представників Cyanophyta найбільших водойм Східного Сибіру. Досліджувалися як мілкі озера, що добре прогріваються, і плесові розширення річок, так і гірські озера регіону. Для виявлення особливостей видового складу Cyanophyta різнотипних, природних водойм використано результати, отримані при вивченні фітопланктону Берешського водосховища. Аналіз оригінальних і літературних даних дозволив виділити два комплекси синьозелених водоростей: літній і зимовий. Встановлено, що в водоймах Східного Сибіру інтенсивний розвиток Cyanophyta викликає “цвітіння” води і погіршує її якість. Виявлено наймасовіші види сибірських водойм: Anabaena flos-aquae, A. lemmermannii, A. spiroides, Aphanothece clathrata, Aphanizomenon flos-aquae, Cyanonephron styloides, Microcystis aeruginosa, M. pulverea.