Преса міжвоєнної Польщі про вивчення та збереження культурної спадщини українського населення західних етнічних українських земель - Гаврилюк, О.Н. (Сіверщина в історії України, 2011)
У статті розглядаються матеріали ряду періодичних видань Другої Речіпосполитої (1918-1939 рр.) польською та українською мовами, які у політичному контексті стосувалися долі пам’яток історії та культури української спільноти в межах цієї держави. Звернена увага на проблеми дослідження та охорони насамперед церковної старовини на підвладних тоді міжвоєнній Польщі українських етнічних землях. Підкреслено, що численні публікації з проблеми з’явилися у середині – другій половині 1938 р. Це пов’язано з варварською акцією нищення польською владою православних церков на Холмщині та Південному Підляшші протягом травня-липня 1938 р. Простежено відбиття у пресі перебігу й трагічних наслідків цієї акції, ставлення авторів публікацій до політики влади, позиції громадськості країни щодо руйнування православних святинь.