Аліпієви печери в Чернігові. Проблема дослідження та збереження - Руденок, В.Я.; Новик, Т.Г. (Сіверщина в історії України, 2011)
В статті розглядається історія виникнення, архітектура, художньо-декоративне оздоблення, дослідження та сучасний стан збереженості однієї з маловідомих пам’яток печерного будівництва – Аліпієвих печер в Чернігові. Підземний комплекс розташований на території Болдиних гір. За офіційною інформацією, пам’ятка була створена на початку ХХ ст. ієромонахом Троїцького Іллінського монастиря Аліпієм (О. Яковенко). Наразі печери перебувають в занедбаному стані. Пам’ятка потребує досліджень та реставрації.