Limnothrix redeckei (Van Goor) Meffert (Cyanoprokaryota) в планктоне р. Барнаулки (Россия) - Романов, Р.Е. (Альгология, 2007)
В результаті досліджень в кінці літа – на початку осені 2002-2003 рр. в планктоні нижньої течії рівнинної р. Барнаулки з незарегульованим стоком виявлено значний розвиток лімнофільного Limnothrix redeckei (Van Goor) Meffert, що, мабуть, обумовлено зниженням рівня води та інтенсивністю зовнішнього водообміну. На початку зими, при відкритій воді ріст чисельності і біомаси L. redeckei супроводжувався збільшенням середніх величин об'єму клітини і трихома при відносно стабільному середньому числі клітин в трихомі. Зі зниженням освітлення через збільшення товщини льоду одночасно зі зниженням чисельності і біомасси зменшувалася середня довжина трихома L. redeckei. Трихоми L. redeckei при повній або частковій втраті газових вакуолей відрізнялися від Pseudanabaena limnetica (Lemm.) Anagn. et Komarek відсутністю перешнуровок у поперечних перегородок. Це не збігається зі спостереженнями і припущенням Б.А. Уіттона (Whitton, 2002) про тотожність згаданих видів.