Водоросли водно-наземных экотонов долины реки Басу (Южный Урал, Россия) - Шарипова, М.Ю. (Альгология, 2007)
Виявлено закономірності розподілу водоростей в різних зонах річкової долини, а також фактори, що їх визначають. У водно-наземных екотонах р. Басу виявлено 148 видів водоростей, які відносяться до 5 відділів. За рясністю на всіх ділянках поздовжнього профілю долин и ріки переважали водорості відділів Cyanophyta і Bacillariophyta, за відносним траплянням – Bacillariophyta (44%), Cyanophyta (32%) і Сhlorophyta (21%). Екотони відрізнялися не тільки за видовим складом водоростей, але й їхньою рясністю, траплянням, спектром життєвих форм і значенням коефіцієнту середовища. Найбагатшими за кількістю видів були літоральна зона ріки і зона другого висотного ступеня центральної пойми, для яких характерно збільшення різноманіття загальної систематичної структури, а грунтові водорості характеризувалися повночленністю спектра життєвих форм.