Розвиток ідей академіка В.М. Глушкова з питань технології програмування - Лавріщева, К.М. (Вісник НАН України, 2013)
Статтю присвячено 90-річчю від дня народження академіка НАН України і АН СРСР Віктора Михайловича Глушкова, його внеску в розвиток інформаційних технологій і технології програмування з лініями виробництва програмних продуктів. Ще в 70-ті роки минулого століття В.М. Глушков вважав, що незабаром з’являться фабрики програм, які працюватимуть за принципом збирання, як в автомобільній промисловості, і з часом його передбачення повністю виправдалися. У статті в історичній послідовності розглянуто етапи розвитку технології програмування, приділено увагу створенню за концепцією В.М. Глушкова першої студентської фабрики програм та окреслено перспективи подальшого розвитку цього напряму.