Генеральний конструктор ракетно-космічної техніки (до 90-річчя з дня народження академіка Володимира Федоровича Уткіна) - Дегтярев, О.В.; Новиков, О.В. (Вісник НАН України, 2013)
Академік Володимир Федорович Уткін (1923–2000) — видатний учений і конструктор ракетно-космічної техніки, академік НАН України, АН СРСР і РАН, двічі Герой Соціалістичної Праці, лауреат Ленінської і Державної премій, кавалер шести орденів Леніна та багатьох інших урядових нагород. Більшу частину свого творчого життя — 38 років — Володимир Федорович працював в Україні, у Дніпропетровську в КБ «Південне», з 1971 по 1990 рр. був його Генеральним конструктором. Під керівництвом В.Ф. Уткіна створено стратегічні ракетні комплекси, які не мають аналогів у світі, — рідинну міжконтинентальну балістичну ракету SS-18, твердопаливну SS-24, ракети шахтного і залізничного базування та ін. Розроблено і введено в експлуатацію високоефективні та надійні космічні ракетні комплекси «Циклон», «Зеніт», а також широку номенклатуру космічних апаратів військового, наукового та народногосподарського призначення.