Стан і перспективи співробітництва НАН України з Міжнародним інститутом прикладного системного аналізу - Загородній, А.Г.; Єрмольєв, Ю.М.; Богданов, В.Л.; Костюченко, Ю.В. (Вісник НАН України, 2013)
Одним із важливих напрямів діяльності Національної академії наук України є міжнародне наукове співробітництво. Цього року виповнюється 20 років з того часу, як незалежна Україна стала членом Міжнародного інституту прикладного системного аналізу (IIASA). Цей визнаний у світі неурядовий науковий центр на основі системних міждисциплінарних підходів і тісної міжнародної наукової кооперації здійснює дослідження глобальних явищ і процесів економічного, екологічного, соціального характеру. У статті розглянуто історію створення, принципи управління та напрями діяльності IIASA, проаналізовано накопичений досвід співпраці НАН України з цією установою та окреслено перспективи подальшого розвитку наукового співробітництва в рамках IIASA.