Незнайома Антарктика: рослини розкривають свої таємниці - Матвєєва, Н.А. (Вісник НАН України, 2013)
Антарктида — віддалений та малодоступний континент Землі, рослинний світ якого складається з водоростей, мохів, лишайників і лише двох видів судинних рослин. Шквальні вітри, низька температура та вологість повітря, високий рівень сонячної радіації створюють екстремальні умови для життя рослин. Проте вони все ж адаптувалися і виживають навіть у такому суворому кліматі та є надзвичайно цікавими об’єктами біотехнологічних досліджень. Створення in vitro колекції рослин Антарктики, яка налічує близько 40 зразків, дало можливість використати їх для вивчення дії абіотичних стресів, таких як засолення, значний вміст азоту, наявність високотоксичного Cr(VI), низьких і високих температур. Культивовані in vitro рослини Антарктики виявилися оптимальною моделлю для дослідження впливу цілої низки стресових факторів. Використання такої системи дало змогу кількісно оцінити дію того чи іншого фактора за рядом параметрів, зокрема приростом маси, коефіцієнтом розмноження, вмістом запасних сполук. Проведення цих досліджень дозволило визначити особливості впливу абіотичних факторів і порівняти стійкість до них рослин різних видів. Виявилося, що рослини W.fontinaliopsis значно відрізняються від рослин інших досліджуваних видів і є по-своєму унікальними. Вивчення геному цих рослин у перспективі може стати основою для використання їх як цінного генетичного матеріалу в біотехнологіях з метою створення сільськогосподарських культур, стійких до абіотичних стресів.