Специфіка іонних каналів та модуляція їх функцій у нейронах ноцицептивної системи - Костюк, О.П.; Костюк, П.Г. (Нейрофизиология, 2009)
Розглядаються питання, пов’язані з композицією іонних каналів у мембранах нейронів ноцицептивної системи; особливу увагу приділено каналам сімейства TRP. Обговорюються фактори (зокрема, генетично детерміновані), котрі впливають на активність цих каналів. Розглянуто роль певних ензимів (протеїнкіназ, фосфоліпаз та ін.) у модуляції функціонування канальних структур, властивих ноцицептивним нейронам. Обговорено також роль кальцієвих трансмембранних струмів і стану клітинних кальційрегулюючих компартментів у передачі ноцицептивних сигналів. Особливу увагу приділено тривалим модуляційним змінам активності різних іонних каналів, котрі зумовлюють розвиток стабільних зрушень сенситивних властивостей системи ноцицепції (гіпералгезії, гіпоалгезії, алодінії) у певних ст анах неврологічної патології.