Участь кальційтранспортних систем плазматичної мембрани в кальцієвому обміні в нейронах мозочка карася - Лук’янець, І.О.; Костюк, П.Г.; Лук’янець, О.О. (Нейрофизиология, 2009)
Вивчали роль натрій-кальцієвого обмінника (NCX) та Ca²⁺-АТФази плазматичної мембрани (РМСА) як важливих внутрішньоклітинних систем регуляції кальцієвого обміну в нейронах мозочка толерантного до гіпоксії виду риб – карася Carassius gibelio. В експериментах використовували відповідні блокатори цих транспортних систем – іони літію та лантану. Внутрішньоклітинну концентрацію Ca²⁺ ([Ca²⁺]і) вимірювали за допомогою кальційчутливого барвника Fura-2AM та мікрофлуоресцентного методу. Як було встановлено, нейрони мозочка карася мають ефективну систему очищення цитоплазми від надлишкового Ca²⁺, котре забезпечується як NCX, так і РМСА, присутніми в плазматичній мембрані. В умовах блокування роботи РМСА за допомогою лантану базальний рівень Ca²⁺ у клітині збільшувався в середньому на 31.4 % відносно контролю незалежно від тривалості тест-деполяризації. При виключенні роботи NCX за допомогою заміни іонів натрію в зовнішньому розчині іонами літію рівень Ca²⁺ у клітині збільшувався на 36.6 % відносно контролю (також незалежно від тривалості деполяризації). Отримані дані вказують на те, що функціонування РМСА та NCX у нейронах мозочка карася істотно впливає на внутрішньоклітинний кальцієвий обмін, забезпечуючи підтримання адекватного базального рівня Ca²⁺ у цих нейронах.