Потенціалзалежність активності інозитолтрифосфатних рецепторів ядерної оболонки пірамідних нейронів гіпокампа - Федоренко, О.А.; Дужий, Д.Є.; Марченко, С.М. (Нейрофизиология, 2009)
У своїх попередніх дослідженнях ми продемонстрували наявність інозитолтрифосфатних рецепторів у внутрішній мембрані ядерної оболонки пірамідних нейронів ділянки СА1 гіпокампа щурів. У даній роботі ми провели більш детальний аналіз кінетичних властивостей каналів цих рецепторів, який показав залежність вірогідності їх відкритого стану (Ро) від потенціалу всередині люмену ядерної оболонки. При позитивних потенціалах активність каналів зазначеного типу була значно інтенсивнішою, ніж при негативних. У разі позитивних значень потенціалу Ро каналів інозитолтрифосфатних рецепторів підвищувалася за рахунок збільшення як частоти їх спрацьовування, так і тривалості відкритого стану. Ми вважаємо, що потенціалзалежність активності інозитолтрифосфатних рецепторів у внутрішній ядерній мембрані є істотним фактором регуляції кальцієвих сигналів в ядрі, і це впливає на функціонування пірамідних клітин гіппокампа.