Значення катіонних каналів для функціонування ядерної оболонки нейронів як кальцієвого депо - Федоренко, О.А.; Марченко, С.М. (Нейрофизиология, 2010)
Продовженням ядерної оболонки клітин еукаріот є мембрана ендоплазматичного ретикулума; обидва вказані компартменти можуть виконувати функцію внутрішньоклітинних кальцієвих депо. За допомогою методу петч-клемп ми дослідили біофізичні властивості каналів, експресованих у внутрішніх ядерних мембранах пірамідних нейронів ділянки СА1 гіпокампа щурів, зокрема катіонних каналів великої провідності та кальцієвих каналів інозитолтрифосфатних рецепторів – основних каналів у мембранах цього типу. Згідно з результатами вимірювань, активність каналів обох типів демонструє чітку потенціалзалежність. Вірогідність їх відкритого стану (Ро) залежить від потенціалу всередині люмену ядерної оболонки: при позитивних потенціалах активність згаданих каналів є значно інтенсивнішою, ніж при негативних. Більш того, у разі значних негативних потенціалів канали обох типів зворотно блокуються. Ми вважаємо, що ця властивість іонних каналів ядерної оболонки є істотним фактором, відповідальним за регуляцію перебігу кальцієвих сигналів у ядрі. Запропоновано гіпотезу про механізм термінації вивільнення Са²⁺ із внутрішньоклітинних депо, який базується на специфіці потенціалзалежності іонних каналів вказаних типів.