Участь синаптичного білка Munc18 у процесі вивільнення катехоламінів хромафінними клітинами надниркової залози щура - Починюк, О.М.; Заїка, О.Л.; Садовий, О.В.; Яворська, О.М.; Лук’янець, О.О. (Нейрофизиология, 2010)
Вивчали роль одного із синаптичних білків родини SM-білків – Munc18 – у процесі екзоцитозу. Для цього використовували мікроін’єкції антитіл до протеїну Munc18 (анти-Munc18) в ізольовані хромафінні клітини надниркової залози щура з метою пригнітити функцію цього протеїну. Секреція катехоламінів вимірювалася за амперометричним методом з використанням карбонового мікроелектроду. Виключення функції Munc18 у досліджуваних клітинах призводило до значного пригнічення процесу секреції. При цьому знижувалася частота секреторних подій та змінювалися кінетичні параметри секреторних піків – зменшувалась їх амплітуда та збільшувалася тривалість спаду. Отримані дані дозволяють зробити висновок, що Munc18 є одним із синаптичних протеїнів, необхідних для забезпечення кальційзалежного екзоцитозу у хромафінних клітинах, і що він може специфічно впливати на розміри фузійних пор.