Нобелівська премія — 2013 (Вісник НАН України, 2013)
Щороку 10 грудня у Стокгольмському концертному залі відбувається нагородження лауреатів найвідомішої та найпрестижнішої міжнародної відзнаки — Нобелівської премії, яку присуджують за видатні результати наукових досліджень, революційні винаходи, значний внесок у культуру і розвиток суспільства. 2013 року премію отримали: • у галузі фізіології і медицини американський біохімік Дж. Ротман, американський цитолог Р. Шекман і німецько-американський нейробіолог Т. Зюдгоф за відкриття, що стосуються механізмів регуляції міжклітинних взаємодій; • у галузі фізики — 80-річний бельгійський фізик Ф. Енглєр і 84-річний британський фізик-теоретик П. Хіггс за теоретичне відкриття механізму, який допоміг розумінню природи маси субатомних частинок; • у галузі хімії — троє вчених із США: хімік-теоретик М. Карплус, біофізик М. Левітт і біохімік А. Варшель — за розвиток багаторівневих моделей складних хімічних систем (до речі, всі троє мають подвійне громадянство); • у галузі економіки — американські економісти: Ю. Фама, Л. Хансен і Р. Шиллер за їхні зусилля в емпіричному аналізі цін на активи; • у галузі літератури — письменниця з Канади Е. Манро. Крім того, премією миру Нобелівський комітет відзначив Організацію із заборони хімічної зброї.